Wady i zalety grilli domowych

Grillowane potrawy to wykwintne przysmaki, najcudowniejszy aromat, zdrowy sposób przygotowywania, a przede wszystkim ten niepowtarzalny smak.

Jeśli chcemy sobie pogrillować w domu, nasze możliwości zamykają się do grilli gazowych, tudzież elektrycznych. Niestety jeden, jak i drugi rodzaj pozbawi nas niesamowitego uroku rozchodzącego się dymu i tegoż specyficznego zapachu węgla drzewnego. Są jednak też zalety, do największych należy wygodna i szybka obsługa, wystarczy przekręcić kurek, a nasz ruszt grillowy praktycznie natychmiast osiąga maksymalną temperaturę. Grillowanie, czy duszenie bez tłuszczu jest dzięki tym urządzeniom proste i wysoce komfortowe. W przypadku grilli elektrycznych za minus można uznać szybko nagrzewającą się obudowę, skutkuje to tym, iż należy zachować szczególną uwagę podczas jego obsługi. Grille gazowe, jak również elektryczne są stosunkowo drogim urządzeniem, w porównaniu do grilli typowo ogrodowych, drzewnych. Jednakże koszty równają się zyskom w postaci możliwości korzystania z urządzeń w każdej sytuacji, bez względu na porę roku, bez dodatkowego wkladu.