Jak wybrać dobre garnki?
Zanim wybierzemy odpowiednie garnki należy się zastanowić czy mają one być przede wszystkim tanie, a może interesuje nas tylko i wyłącznie mowa technologii, oraz najwyższy komfort gotowania.
Do garnków najczęściej stosowanych, optymalnie kosztownych należą garnki wytwarzane ze stali nierdzewnej. Jeżeli jesteśmy już bardziej wymagający poleca się garnki ceramiczne (można też stosować do zapiekania potraw w piekarniku), teflonowe, ceramiczno niklowane, lub ceramiczno–stalowe ze specyficzną powłoką niezawierająca niklu (doskonałe rozwiązanie dla alergików). Prócz znakomitej funkcji użytkowej, stanowią doskonałą barierę przeciw bakteryjną, chronią garnki przed zarysowaniem, a co najważniejsze potrawy nie przywierają do podłoża. Trzeba przyznać, iż są to garnki wyższej półki, ale ich trwałość materiałów wytwórczych, oraz szereg innych zalet rekompensuje to w dwójnasób.